Методичні рекомендації вчителям хімії, біології, екології загальноосвітніх навчальних закладів

Методичні рекомендації вчителям хімії, біології, екології загальноосвітніх навчальних закладів

вівторок, 1 листопада 2016 р.

Обласний конкурс «Україна – Польща – разом»


З метою залучення школярів до пошуково-дослідницької роботи, поглибленого вивчення історії, навколишнього середовища, культури, мистецтва та традицій народів України та Польщі Мала академія наук учнівської молоді Дніпропетровської обласної ради проводить конкурс «Україна – Польща – разом».



Конкурс проводиться за номінаціями:
історія;
правознавство;
літературно - мистецькі  дослідження;
екологія та охорона навколишнього середовища.

Порядок і строки проведення Конкурсу
Конкурс проходить у 2 етапи:
І етап  –  відбірковий (заочний)  –  щорічно проводиться у   листопаді;
ІІ етап – фінальний (очний) – щорічно проводиться у грудні.
Для участі у І етапі Конкурсу необхідно до  5 грудня 2016 року  надіслати на поштову адресу Дніпропетровського відділення Малої академії наук учнівської молоді письмову заявку (форма додається) та дослідницьку або творчу роботу на паперових носіях.
Загальний список переможців, запрошених до участі в ІІ етапі Конкурсу, оприлюднюється на офіційному веб-сайті Дніпропетровського відділення Малої академії наук учнівської молоді не пізніше ніж за тиждень до початку ІІ етапу Конкурсу.  Строки та місце проведення ІІ етапу Конкурсу визначаються та повідомляються листом департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації не пізніше ніж за  тиждень до початку проведення ІІ етапу Конкурсу.
Участь у І етапі Конкурсу беруть учні (вихованці) 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів, вихованці (учні, слухачі) позашкільних навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, які є членами Малої академії наук учнівської молоді.
Кожний учасник має право представити на Конкурс лише одну роботу.
До участі в Конкурсі допускаються дослідницькі або творчі роботи учасників, виконані індивідуально.
У ІІ етапі Конкурсу беруть участь роботи, які набрали вищу кількість балів за підсумками І етапу Конкурсу у відповідних номінаціях.

Вимоги до робіт, критерії їх оцінювання
1.Дослідницька робота.
1.1. Дослідницька робота – це самостійно виконане наукове дослідження з тієї чи іншої проблеми, яке відповідає науковим принципам, має певну структуру, містить результати та власні висновки дослідження.
1.2. Дослідницька робота має бути проведена учнем самостійно під керівництвом наукового керівника фахівця у відповідній галузі (педагогічного чи науково-педагогічного працівника загальноосвітнього, професійно-технічного, позашкільного або вищого навчального закладу).
1.3. Дослідницька робота повинна бути виконана та оформлена відповідно до Основних вимог щодо написання, оформлення та представлення учнівських науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук, які розміщено на офіційному веб-сайті Дніпропетровського відділення Малої академії наук учнівської молоді. Обсяг роботи 12-15 сторінок.
1.4. Дослідницька робота та її захист оцінюються за такими критеріями:
На І  (заочному) етапі конкурсу:
-          чіткість постановки проблеми, мети та завдання дослідження, відповідно до основних завдань конкурсу «Україна – Польща – разом» (10 балів);
-         самостійність, оригінальність і доказовість суджень, наявність елементів наукової новизни (15 балів);
-         обґрунтованість поданих висновків, їх відповідність темі, поставленим завданням і меті дослідження (15 балів);
-         наявність і доцільність додаткового матеріалу, що унаочнює основні результати дослідження (5  балів).
2. Творча робота.
2.1. Творча робота – це ліричний чи прозаїчний твір, в якому відображені власні думки, враження автора: (вірш, есе, нарис).
2.2. Творча робота має бути надрукована шрифтом Times New Roman текстового редактору Word розміром 14 на одному боці аркуша білого паперу формату А4 з міжрядковим інтервалом 1,5; поля: ліве, верхнє і нижнє – не менше 20 мм, праве – не менше 10 мм, обсяг творчої роботи: поезія – до 5 віршів; проза – до 10 друкованих сторінок формату А4.
2.3. Творча робота має бути написана державною мовою з урахуванням вимог сучасного українського правопису.
2.4. Творча робота та її захист оцінюються за такими критеріями:
На І  (заочному) етапі конкурсу:
-         повнота розкриття теми(10 балів);
-         оригінальність образно-художнього мислення(10 балів);
-         композиційна цілісність  (10 балів);;
-         грамотність викладу та культура оформлення (10 балів);
-         наявність і доцільність додаткового матеріалу, що унаочнює основні результати дослідження (мультимедійна презентація, схеми, таблиці, малюнки, роздатковий матеріал тощо)(5 балів).

Дослідницькі роботи, подані несвоєчасно, не відповідають тематиці конкурсу, оформлені з порушенням встановлених правил, зняті з мережі Internet до участі в конкурсі не допускаються.

Подані на Конкурс творчі та дослідницькі роботи не повертаються.

Немає коментарів:

Дописати коментар